ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, September 30, 2016

30 Days Blog Challenge Day 19 : 1 resepi kegemaran


Assalamualaikum :)

oleh kerana kadang2 taktau nak update apa...meh kita sambung 30 Days Blog Challenge day 19...last 30DBC day 18 was on April 2015...pastu terus sunyi...ok, jom tengko makanan favourite aku iaitu...SAMBAL SARDIN...yeee...favourite sangat nih tapi dah besar baru tau tak elok makan selalu so bila sesekali masak memang buat all out ikut resepi tokcik...kalau pairkan dengan masak lemak kobis lagi bertambah2 makan...masak lemak kobis letak udang plak ariana punyer favourite...dia panggil udang susu...tapi dia makan udang dengan kuah jelaa...bertuah kalau dia nak makan sayur...huhuhu

SAMBAL TUMIS SARDIN

bahan tumbuk :
cili api ikut nak pedas mana
cili merah 2 biji
bwg merah 4-5 biji atau lebih
bwg putih 2-3 ulas
secubit belacan

air asam jawa
sardin
bawang besar belah 4/6
tomato belah 4
kentang 1 biji potong wedges (potong nipis supaya cepat empuk..boleh goreng dulu kalau nak cepat)

tumis bahan tumbuk sampai garing pastu masukkan sardin, air asam jawa dan bawang besar...perasakan dengan garam gula...nak kuah lebih, masukkan air lagi...last masukkan tomato...aku suka masak sampai bawang besar tu jernih dan layu...kalau bbdk nak makan, aku suggest takyah tumbuk cili api tapi masukkan sebiji2 jer skali ngan bawang besar tuh...kita yang nak pedas leh amik cili api tuh picit2...nyummm... 

2 comments:

Siqah Hussin said...

Sambal tumis sardin sedap! Makan dengan nasi panas! Yummy!

aLin arLene said...

haa...kan...tapi sebab nih favourite...nasi sejuk pun layannn jer