ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, August 8, 2016

of being unwell - HFMD


Assalamualaikum :)

currently ariana and mikhail were down with HFMD (Hand Foot Mouth Disease)...back from open house tadika tuh, ariana start demam...isnin tak sekolah..petang tuh nampak siku dia ada merah2..tgk tapak tangan, tapak kaki n dalam mulut takde apa...dia pun cakap x gatal...so selasa pegila sekolah...balik dr sekolah makcu kata red dots makin banyak so cikgu bawaklaa pegi klinik...memula ingat chicken pox, skali dr confirm that its hfmd...since demam dah kebah, dr just prescribed calamine lotion jer...informed her teachers, she said they will have to close the school if its confirmed the source from there...well, dah sebulan kot tak bawak anak kemana2...mmg weekend duk rumah jer...mall pun tak pergi...the next day mikhail sorg pegi sekolah...then later on the teacher announced ada 2 lagi kes so tadika tutup 2 hari...


this was taken after balik dari open house...cikgu, ariq n ariana demam...moyok je muka semua...ariq pun nak sandar jer...




tangan dan kaki ariana malam lepas balik dari klinik...besoknya dapat tips mandikan dengan air garam, pastu bilas...Alhamdulillah, kurang merah and makin kering...




ni pulak tangan n kaki mikhail...mikhail kena jumaat petang...since dia tak brape putih, memula xnampak merah2 tuh...bila kat cahaya baru nampak kulit dia kasar berbiji2...pastu nampak dia tergaru2...terus mandikan air garam then sapu calamine lotion...patutla malam sebelum tuh dia macam dedar sket tapi yang pelik bacaan suhu tak cecah 37 pun...now tgh tunggu dia baik...still gatal2...kesian tgk dia tergosok2 tergesel2 kaki dia...gatal laa tuh...



budak masam ni pulak dah baik demam...Alhamdulillah takde tanda2 hfmd...moga2 takdelaa kena kat dia coz kalau dia kena, kemungkinan besar aku akan kena sebab breastfeed dia...TAPI dia punya melekat macam gam...pantang nampak aku lalu, melalak kalau tak angkat dia...kalau kita duduk, sondol2 perut macam nak masuk balik..hahaha...kalau kita baring, terus baring...tengoklaa gambar atas tuh...bukan setakat sandar, siap peluk xmau lepas...taulaa momy kamu nih empuk macam bantal...mommy pun takde pilihan melainkan duduk jer...tak payahlaa nak kemas ke memasak ke...

my in laws nak datang sabtu lepas but cikgu called his mother kata tak payah...sebab masa tuh mikhail baru kena so, taknaklaa nanti berjangkit plak or worst they brought back the virus ke sana...dahlaa my mil jaga cucu kat sana...kesian baby kalau kena...ni pun weekend mmg kuaratine tak g memana...setakat duk dalam keta tunggu mommy beli barang sket, pastu balik rumah...hope my kids will get better soon and no more medical issue after this and they get to attend their cousin's 1st birthday kat melaka...doakan yer...amiin...

No comments: