ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Wednesday, April 13, 2011

BERITA TERGEMPAR!!!

hi all. currently i'm typing this entry from my bed in a ward at al-islam specialist hospital. i will go for d&c tomorrow morning. yepp. i'm pregnant. i mean, i WAS a pregger since 11 weeks ago. sorry i didn't inform you guys. this is the reason why. altho i did slipped my tounge to a few people and probably people in d office have guessed it based on the tightness of my outfit lately. hehe. gumuk kah? pregnant kah? to some who ask, i said it was lemak (actually it IS true coz the embryo is just the size of a pea. yang lebih tuh memang lemak ngan taik jelaa)


pagi tadi masa aku beristinjak, aku perasan ada sikit blooded mukus. sikit benor. so aku ignore jer. aku sms tanya doc then doc suruh aku datang hospital buat checkup. then aku planned nak gi petang sketla. skali masa lunch aku bleeding. macam period tuh. kira separuh penuhla panty liner aku tuh. dahlaa boss aku tgh blanja buffet lunch kat intercontinental hotel. tak khusyuk aku nak mentekedarah. aku inform alan, dengan sepantas kilat alan apply cuti (mamat nih memang suka cuti2 nih) amik aku kat opis then kitorang terus headed to al-islam. Aku ke sini coz dari bersalin ariana memang aku kat sini. So senang, ada reference. Takyah citer banyak2. Doc said my “supposedly 8 weeks pregnancy based on last 2 weeks scan embryo size”(sapa pernah pregnant faham; last 2 weeks kalau from my last period sepatutnya aku 9 minggu tapi bila scan saiz bb menunjukkan baru 6 minggu) cuma bersaiz 5 weeks ++ which is so weird coz dia macam shrinking instead of growing.


Ok, bagi yang dh bosan aku explain, to cut story short, bb not growing. Bleeding means aku keguguran. So doc suggest buat d&c. tapi sebab aku kedekut, aku mintak doc buat surat untuk aku pegi GH coz aku dulu wat d&c kat sana. As expected, walaupun kat al-islam doc dah scan, godek2 segala, ko still kena lalui proses sama malah lebih sakit kat GH. Aku bukan nak takut2 kan korang, Cuma ini dari pengalaman aku. Proses dia macam pap smear Cuma depends pada doc. Doc kat GH nih muda2 belia n mostly belum kahwin. So dara mereka belum terusik dan mereka tak tahu lagi bila dara diusik secara paksa, ia amatlah sakit. Buatla pelan2. Ini, boleh pulak suruh aku tarik napas macam nak bersalin. Wei, aku nih dulu c-sec. mana tau tarik napas nak bersalin tuh macamana. Pastu selamba kodok aku Tanya korang dah kawin? Pastu baru dia tersengih2 kata belum. Faham pun maksud aku. Tapi itu jelaa yang ngeri nyer. After that d&c proses tuh tak sakit pun. Ko dah pengsan, tak rasa apalaa. Oh, except kena cucuk kat blakang tangan nak masukkan bius. Yang itu sakit gak. Ok, back to the story. Bebudak nih taknak buat d&c terus. Dia nak suruh aku balik n come back after 2 weeks. Nak tunggu janin tuh drop naturally. Sakit wei kalau tunggu. Turun sendiri means ada contraction. Aku Tanya are they going to do all the procedures all over again? Maksud aku yang godek2 tadi tulaa. N she said yes. Hah. Dan2 tuh aku call balik al-islam nak book buat d&c besok. Bayor pun bayorlaa. Coz doc aku pun dah advice kalau kandungan tak ok, better cuci daripada biar dia kat dalam. Takut infection. So, that’s how I’m at al-islam right now. Jap lagi cuci then mc 10 hari. JANGAN JELES. Hehehe.


ok, pelik ker aku tak sedih? sedihlaa. takkan tak sedih tapi this is not my 1st time. this is my 3rd miscarriage. so perasaan tuh masih boleh dikawallaa. masa yang 1st dulu, aku ngan alan nangis berpelukan kat luar klinik. sedih sangat2. then the 2nd time it happened so fast sampai aku tak sempat nak excited getting pregnant. yela, pagi tuh test sendiri positive. Skali petang tuh bleeding sampai 4 hari pastu PLOOP! Keluar seketul. Pegi scan balik, doc kata dah habis keluar semua. Takyah cuci. Aku rasa aku nih jenis yang senang lekat tapi susah nak kekal. Body aku sendiri tak kuat. Kena pantang macam2 masa pregnant. Takleh terentak, makan kena jaga, kena inject every 2 weeks and amik ubat untuk kuatkan womb. Masa pregnantkan ariana macam tuhlaa. Banyak kos worr nak keluarkan budak jendul tuh. C-sec pulak lepas tuh. Kalau aku nak letak hantaran dia RM20 ribu korang rasa ok tak? apa2 pun, wish me luck!


5 comments:

AkieZecky said...

Get well soon alin... jaga ariana dulu.. nanti ada la rezeki lagi.. ehhe

MamaAirell said...

semoga cepat sembuh...dia nak suruh ariana besar sikit kot boleh jaga adik dia nnt. Rezeki akan ada sabar yer...

arLene said...

tq all. mona, ko senyap jer eh. airell pun nak dpt adik eh...

Nur a.k.a admansyah said...

lagu tu ker.. cerote-nya Linn? siannnn... anggap takde rezeki-lah! DAN... ada hikmah disebalik ujian dr-Nya!

p/s: Litrak aku saper nk buat? Warrrgghhhh....

Mummy AwwalHariz said...

take care arlene.. insyaAllah ada rezeki lain nnt.......