ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, September 7, 2011

bagi duit raya bukan budaya. bersedekah itu sunnah.

sebulan sebelum dan sesudah raya menyaksikan pengaliran wang tunai yang laju ibarat niagara falls tanpa empangan. sebelum raya bershopping bagaikan dirasuk hantu sedangkan hantu semua kena ikat. macam shopping compleks tuh cuma bukak setahun sekali padahal tetiap bulan pun kita beli barang baru let it be shoes, tudung, clothes, etcetera. raya pulak menyaksikan duit2 keras bau bank disusun cantik dalam sampul berlainan warna mengikut pengkelasan jumlah isi. agak2 kalau tersalah isi, boleh mintak maaf sekali lagi. kalau terlebih isi, yang menerima tuh diam2 sudah...


macam tahun2 lepas, aku akan allocate duit raya untuk parents, siblings yang berkoyan itu (sesak nafas masa i'm the only one keje dulu), grandparents, orang2 tua, kazens yang merenyut dan anak kawan2. but since kawin, aku serahkan tugas memberi pada juniors pada alan sebab adik bradik dia sikit, grandparents pun dah takde so dapat meringankan sikit beban aku. ariana, aku tak pernah bagi. biarlaa babah dia sorang bagi. itupun alan kata makin besar nanti nak kurangkan amaun. nak ajar dia supaya tak besar kepala (walaupun dahi dia dah sedia luas...hehehe). tapi ada gak yang nak mengelat kata bagi duit raya ini budaya, takyahlaa nak ikut (pastu time anak dia collect tuh senyap pulak) dengan selamba bawak anak berderet sambil cakap macam tuh boleyh? memberi duit raya bukan budaya. itu sunnah Rasullah s.a.w bersedekah. cuma pada bulan yang mulia nilaa kita nak melipat gandakan pahala lagipun kalau tak hari raya, bila lagi dapat berkumpul kan?


teringat kata2 arwah onyang aku. pahala yang besar bagi orang yang menggembirakan hati kanak2. budak2 nih dapat sampul kaler2 pun dah seronok. inikan pulak dapat duit. tapi yang tak syok bila bebudak sekarang nih macam tak ada didikan pulak bila depan2 orang dah bukak sampul. salam kosong tanpa kata apa2. at least cakaplaa "Selamat Hari Raya" ke. ada pulak yang siap komplen isinya sikit. isyh, aku bagi syiling baru tau. tetamu belum pulang, sampul dah dicampak merata2. hei, sib baik sampul dapat free. parents supposed to teach their children to have manners. say THANK YOU and never opened the envelope in front of people. dan orang memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahasa. peringatan untuk diri aku gak nih.


this year altho my grandparents on my fathers side no longer with us *may they rest in peace* i still have granduncle and grandaunties that are close to us. bila tengok diorang gembira, kita pun gembira. tak perlu banyak2 tapi janganlaa bagi RM5 pulakkan. berpatutan sudah. yang penting tanda ingatan. kengkadang sebelum raya kita kira2 macam tak cukup bajet. tapi pastu macam boleh pulak survive until the next paycheque. itulaa murah rezeki namanya. mungkin balasan dari kita bersedekah.


*eh, mana medical claim aku harituh haa?*

No comments: