ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, September 12, 2010

rayalaa, citer ape lak lagi kan...

ok, tadi u olls dah tengok kitorang nyer perjalanan...la ni nak citer pasal the BIG event laks...sesampai jer kat melaka dah dekat kul 9...terus bagi ariana makan then mandikan dia then tidokan dia...nak senangkan korang baca, aku buat kronologi ikut harilaa ek...takyah baca karangan panjang2...borinks lak nanti...


selasa :

settlekan ariana then tolong adik2 ipar wat london almond n buat kek buah kukus sebijik...kek buah kukus MIL aku terbaeeek...dengan banyak buahnya...dengan moistnyer..so, tahun nih aku request sebijik dari MIL aku...tak cukup dia bagi suku bijik macam tahun2 sudah...hehehe...aku belilaa bahan2 nyer...takkan nak tadah bekas jer kan...korang pun...tak baik sangka buruk tau...

sambil2 tuh tolong alan ngecat bilik...balik dulu dah cat tapi cat tak cukup n dinding berbalam2...kena wat 1 lapis lagi...after kering, aku terus lekat sticker...anak buah alan majuk coz aku forbid diorang tampal sticker tuh...aku cakap "paklang korang pun maklang takbagi usik, ni kan pulak korang..."ooohhh...kat belah alan, aku nih pangkat maklang eh...

rabu :

buat kek buah lagi 3 bijik...2 bijik tolong MIL buat then sebijik lagi aku ngan alan konon nak buat sendiri coz sian tengok ibu dah tergolek kat sofa...dari pagi dia berenyah buat keje, g pasar bagai...bagi can dia rehat...skali ending2 sib baik ibu jengah dapur...rupanya salah sukatan...hehehe...takpe, lum bakar pun lagi...tapi maybe sebab salah sana sini sikit2 kek kitorang menjadi n ehem...jangan bagitau MIL aku tau...alan kata sedap n moist dari ibu punya...

khamis :

huh...ini hari yang sangat sibuk...hari buat ketupat n rendang...aku in charge perah santan jer...adik2 ipar aku lagi ligat hiris/blend bahan rendang, isi beras/pulut dalam sarung ketupat (sampul adalah beli, bukan buat), kopek udang nak buat sambal, kemas rumah all out, pasang lapik2 meja, keluar n cuci cutleries yang nak guna on raya...huh...rajin...sapa nak? single2 lagi nih...

adik aku zana pulak tetiba call tanya dah tukar duit ke belum...adoyai...ni mesti nak mintak nih...sory beb, aku tukar cukup2 jer...dia kata most bank kat kl dah habis duit...even yang recycle pun dah takde...so, aku pun ajak alan g melaka raya carik duit tukar...masuk eon bank, kena gelak ngan cashier tuh...cibais...cakap takde sudahlaa kan...sib baik masuk rhb ada lagi...duit baru lak tuh...rezeki ko laa dik...petang tuh gosok baju2...tahun nih kitorang pakai kaler peach...masa aku pregnant tahun lepas, aku cakap kat alan kalau dapat baby girl kita pakai peach, kalau dapat baby boy, pakai baby blue...so, peach it is...bila aku nak gosok anak tudung yang berawning tuh, aku terkenakan iron kat awning dia yang made of plastic tuh...yup...jahanam!!! terus layu awning tudung aku...huwaa...sib baik aku bawak anak tudung syria tuh...kalau tak, camna nak pakai selendang...


malam tuh anak2 sedara alan pulun main mercun n bunga api...kakak ipar bawak ariana depan rumah tengok...aku pun join main sama...dekat kul 10 baru aku bawak ariana masuk...skali malam tuh dia ngigau jer...bayangkan...(cepat, pandang ke atas kengkonon korang tengah membayangkan) EVERY HOUR dari kul 12.30 sampai kul 7.30 pagi dia terbangun n nangis...ada masa2 memang pasal nak susu tapi most of the time dia nak kita angkat n dukung n dia akan terlentok balik kat bahu...dah nyenyak baru leh letak balik...then after 1 hour repeat balik...fuyoo...bukan main ting tong lagi kepala aku pagi tuh...sampai alan dah nak balik dari solat raya baru aku g siap...

raya day :

aku bangun, alan n family dia semua g kubur...aku tinggal ngan kakak ipar jer...bagi ariana makan then siapkan ariana dulu...then aku lak siap...alan makan...tengah aku siap diorang dah panggil2 nak bersalam raya...alamak, mekap tak siap lagi...kang amik gambar, kurenglaa...hehehe... rushing2 last2 siap gak...after that aku lak makan then angkut barang2 masuk keta nak balik kl...dalam kul 11am ish kitorang gerak...


sampai kl 1.30pm, roger zana dia kata diorang baru balik dari rumah opah...ok, kita g rumah mak dulu...salam2, makan2 then ariana macam dah tak selesa pakai kurung...mandikan dia, tukar dress lak...then off we go to opah house dalam kul 3.30pm...sampai sana, hampa coz SEMUA orang dah balik...tinggal opah ngan pakteh jer...alahai...after salam n makan kitorang g rumah ayahngah belah abah lak coz tokwan ada kat sana...waa...SEMUA ada termasuk abah aku...kecuali family ayahcik coz dia baru seminggu dapat baby...dalam pantang lagi...


seronok beraya sana...makan berround2...amik2 gambar...ariana jadi idola...yelaa...dia paling kecik kat situ...ramai tul dayang2...tokwan takleh gerak...so, the whole time dia atas katil jer...kalau g kat dia, cakap sikit dia nangis...nangis sedih maybe coz tokyong dah takde...n nangis gembira coz hajat dia nak kumpul anak cucu tercapai...masa aku salam raya ngan dia, dia nangis...dia pesan aku jaga alan baik2...dia kata alan tuh suami yang baik...susah nak dapat lelaki camtuh...cewah...memang pun...hehehe...alaa atok, rileklaa...kan semua ada nih...janganlaa sedih2...aku memang cakap camtuh kalau ngan atok, bukan apa...taknaklaa dia sedih lama2...sian dia...



kul 9pm camtuh aku balik lepas mandikan ariana...masuk jer keta ariana terus pejam...hehehe...penat sangat...langsung tak tido siang tuh...cuma tido jap dalam keta masa kat highway jer...camna nak tido, riuh giler...sib baik dia tak meragam...malam tuh dia ngigau lagi...tapi tak seteruk malam sebelum tuh...adalaa pat lima kali bangun...ting tong lagi kepala aku...

2nd raya :

kul 8 kitorang gerak balik melaka balik...coz abah nak g johor n nak singgah rumah parents alan...so, takkan dia datang anak menantu cucu dia takde lak kan?so, jumpa kat RnR seremban n konvoi sampai rumah...ariana mula meragam...rasa2 kepala dia dedar...alamak...then after mandikan dia pun dia melalak2 lagi...dah tidokan dia, abah n aunty gerak ke johor dalam kul 1...after that patutnya kitorang g rembau, kampung ayah tapi sebab ariana demam, kitorang 3 beranak duk rumah jelaa...

raya ke-3 :

samalaa raya ketiga pun...semua g johor rumah paklong, tapi aku n alan decide tak ikut...coz it takes 6 hours back n forth...dahlaa nak balik kl lagi...kul bape nak sampai?aku keje isnin...penat woo...so, kitorang ingat nak g beraya rumah sedara/kawan yang dekat2...call2 mostly tak angkat...kalau angkat pun diorang betul2 baru sampai...sian lak nak kacau...sudahnya kitorang terus balik kl...susukan ariana then letak dia kat carseat, terus dia tido...sebelum sampai kl, aku decide nak g rumah tokcik kat serendah...perut dah lapar, lalu McD drive thru beli burger 2...makan kat tepi tasik yang kat ulu yam tuh...ariana still tido...sampai sana dalam kul 3...ramai ada sana...family maktam n wancu n zana pun ada sana...golek2 rehatkan diri jer...dalam kul 6.30 kitorang balik rumah...hujan lebat giler...siap petir falsh2 kat depan mata...rasa cam kena kejar petir pun ada...apakah?!! kitorang semonyet kat stesen minyak mrr2...tunggu hujan dah reda baru gerak balik...sampai rumah dalam kul 9.30pm...alan n ariana terus bongkang...aku ntah kenapa tahan mata check email, fb n blog dulu...kul 12.30 baru tido...

so, tulaa kronologinyer...kesimpulannya pendek jer...keje kuat sebelum raya tapi raya tak kemana sangat...pendeklaa sangat kan...konon taknak buat cam karangan...korang dah borink eh?dahlaa...jangan gosok2 lagi mata tuh...dah merah dah...minggu nih ada lagi cuti hari khamis n weekend...nak g rumah family belah mak plak...kan tak sempat jumpa sesapa pun harituh...qada' laa nih (yang sebenor tak sabar nak collect duit raya untuk ariana..hiks)

No comments: