ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, March 31, 2011

dia tak sihat :(


my lil ariana is having a flu n heavy cough. kong kong kong. poor baby. last thursday dia demam until friday then on saturday nampak dah tanda2 flu. meleleh jer hidung tuh. pastu on sunday dengar dah dia uhuk2 lite2. belum berkahak lagi. aku beli woods for children yang kaler pink tuh tapi aku kurangkan dose dia to 2.5ml jer coz kat box tuh tulis paling muda 2 years = 5ml. then start on monday dia batuk berkahak plak. kesian tengok bebudak batuk. dahlaa tak reti buang phlegm, pastu bila dia gelak pun terdengar phlegm tuh kat tekak. rasa cam nak korek, buangkan jer.



for the 1st 2 days (monday n tuesday) aku bagi ubat woods+zyrtec (ubat selsema beli kat farmasi-baik untuk baby n lactating mother coz not too strong). aku bagi skali scott's emulsion. selama nih tak pernah start her on any supplement. so nak try scott's dulula. lagipun dia boleh telan. nampak sedap jer dia jilat2 sudu tuh (memang sedap pun coz mummy dia pun tumpang jilat sama :P) tuesday malam tuh aku stop bagi ubat, aku sapu generous amount of vicks kat blakang, dada and tapak kaki. alhamdulillah, after that dia tak batuk sampai ke pagi. tapi siang my aunty bagila ubat batuk n selsema tuh coz at least sehari sekali jer bagi. taknak kerapkan ubat sangat. then malam tadi aku repeat letak vicks.



memula okla. tapi dalam pukul 3am camtuh she woke up for her milk then dia pegi cabut stokin dia. ariana nih memang tak suka pakai stokin/kasut/selimut. mengamuk2 dia tendang2 selimut tuh kalau aku wrap dia. alaa, bukan wrap whole body pun, setakat sampai perut jer. aku try pakaikan socks bila dia dah lena, boleh sedar pulak dia. bukak balik. isyhhh. pastu maybe becos she's not wearing socks anymore, kaki dia mungkin masuk angin sejuk. dia batuk2 balik. nih stok yang kong kong sampai muka merah tak bernafas tau. pastu this morning after alan fed her with 4oz of milk, dia batuk balik. pastu apalagi, member baru susu kan, muntahlaa balik. hah. memang biar dia muntah puas2 at least keluar gak kahak tuh. yang ariana lak, lepas muntah tuh dia bebel apa ntah. aku n alan gelak jer. agaknya dia tak selesa kot, nak mengadulaa tuh. alan tukar baju dia, lap2 sikit then dia pun nampak cam dah lega. mana mummy dia? oh, mummy dia tgh bersiap nak gi kejela. babah dia dah siap awal. lagipun alan kan tusyen every nite, masa nilaa nak layan anak kan? kan? kan? hehehehe

3 comments:

AkieZecky said...

cian ariana.. get well soon..

MamaAirell said...

ok la ariana nak makan scott emulsion tu, airell taknak sekarang ni bagi makan scott tablet. Bole dah bagi ariana bagi supplement untuk sihat dan kuat...hohohoho

arLene said...

zeck-berperang semalam nak bagi ubat kat dia. kalau nak cepat baik, kena tahan hatila tengok dia meraung2 tuh.

mona-ariana gigi depan jer. aku nak bagi benda2 solid nih risau dia tercekikla. nasik pun tak start lagi. camna?