ariana sofia ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

adam mikhail ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

ariq hafiy ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, March 28, 2011

jawapan teka teki


kalau korang taktau, staf2 kampeni nih (termasuklaa aku eh) bagaikan kera kena belacan. tak duk diam sejak awak bulan. yelaa big B yang ditunggu sejak January bakal masuk poket (big ke?). kalau tahun dulu2 kitorang dapat selebuk B+increment hujung bulan January, before CNY. tapi sejak tahun nih, depa tukar strategi plak. bagi sebulan on December (ni semua pun dapat) then balance (if any) bulan Mac. kalau ko dapat sebulan jer, meloponglaa ko bulan Mac tuh.



so now segala teka teki dah terjawab. sapa dapat reward. sapa dapat award. sapa dapat ketuat. ada yang happy. ada yang tak puas hati. as for me, aku terus terang jer kat bos, aku takde feeling. neutral jer. coz i was expecting more. tulaa, sapa suruh. kan dah neutral feeling. ok ok. i shudn't targeted so high. but macamana aku tak target higher than last year bila profit company berdouble2 dari last 2 years? logically, more profit means more bonuses kan?



last friday rumors said we will get our individual letter and salary on that day. siap ada member dah start pegi holiday that friday and expected salary akan masuk petang tuh. tapi rupanya hampeh. bos dapat list, dia panggil sorang2 masuk bilik dia then dia bagitau verbally jer bape ko dapat. letter dapat harini and salary BESOK! arghhh...dah tak sabar nak shopping kat ampang park nih. ceh, bunyi macamlaa nak shopping tempat gempak. ampang park jer? hehehe.



well, kalau dah namanya kengkawan, of coslaa keluar cerita orang nih dapat brape, orang tuh dapat brape. bila dengar nasib yang lain, kesian gak. macam not fair pun iye. not to me laa. aku kan neutral. maksud aku ada kengkawan yang keje berhempas pulas. siap tolong keje orang lagi tapi apa yang dia dapat tak setimpal. alasan bos, qualification. well, aku rasa not fair. even though diploma jer, tapi kawan aku nih dah ada experience more than 15 years in related field. bukan experience more than 5 years boleh overwrite qualification ker? kalau betul sebab qualification, kenapa ada orang stpm jer tapi gaji much2 higher and post and workload sama? ada yang ada master tapi langsung takde function. duk melangut dalam bilik gentel *&%. aku bukan nak merendah2 kan orang2 yang further study. NO. aku cuma tak puas hati dengan sebahagian yang ada kat ofis nih jer. higher post means higher responsibility. tapi certain orang tuh, sign approval pun dia takut. baik takyah ada second bos camnih kan? haa, kat ofis nih ada macam2 jenis staf.



ada yang post tinggi, tapi takde keje.

ada yang post sama, workload sama tapi gaji basic jauh giler beza.(ni kes favorlaa nih)

ada yang post tak sama tapi workload sama. kesian pada yang post rendah tapi buat keje susah. gaji pun jauh beza.

ada yang post sama tapi workload berbeza. yang sorang duk gentel, sorang lagi duk pulun. pastu yang gentel dapat lebih. (nih pun kes favor)

oh, and yang dulu cuba nak meracun orang tuh. ntah apa nasib. rasanya dia yilek bonus. hopefully bos can be fair. jadikan pengajaran.



tapi ada benda yang buat aku tak sedap hati. tak dapat nak citer sini. tapi cukupla kalau aku kata i'm not proud of it.

3 comments:

AkieZecky said...

wahh alin dapat bonus.. ade keje kosng tak situ alin.. nak tukar keje nie.. hantar resume boleh?? hehe

arLene said...

boleh...hantarlaa...ko background apa ek?email kat aku pun boleh. luv_arlene@yahoo.com

AkieZecky said...

nanti aku email...